Prihlásenie

Meno

Heslo



Nie ste užívateľom?
Kliknite sem
a zaregistrujte sa.

Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.

Mailing list

Meniny


Dnes má sviatok

Nový Web ?

Potrebujete nový Web ?

Aj my bežíme pod nimi !!!

Dlhé roky a maximálna spokojnosť

Magnetic Motor

Magnetic Motor

Vhodné magnety sa vtedy len veľmi ťažko zháňali nuž sme použili opačný postup, magnet pohyblivý a stator zo železa. Čím ale nahradiť „vypadnutie“ na konci dráhy ? Zo skúseností zo SMOTom sme vedeli, že gulička na konci dráhy má dosť značnú rýchlosť ale ako opúšťa magnetické pole je brzdená priťahovaním späť. Samotná zotrvačnosť teda nebude stačiť, no a kaskády nás inšpirovali k myšlienke spriahnuť viacero častí tak aby keď jedna opúšťa magnetické pole, iná už naplno bola v zábere a ďalšia začínala. To dávalo nádej, že by spolu so zotrvačnosťou to mohlo nahradiť „vypadnutie“ na konci dráhy. Tak vznikla teda idea. Prakticky to vyzeralo tak, že sa použili tri statorové železá zohnuté z pásoviny a päť magnetov. Rovnako sme sa snažili použiť čo najviac dielov z plexiskla aby v prípade funkčnosti nás nik nepodozrieval, že je niekde zabudovaný skrytý pohonný mechanizmus. Nakoniec sa to ukázalo ako chyba lebo aj rotor bol skonštruovaný z dvoch tenkých kruhových platní, medzi ktorými boli magnety zovreté, celkom päť kusov.

Pôvodne nákresy a fotky sa nedochovali takže na fotografii môžete vidieť iné magnety, vložené pre predstavu ako boli rozmiestnené tie pôvodne, použil som opäť už spomínané magnety z nábytkových kovaní. Pôvodné magnety boli užšie, niečo dlhšie ale hlavne citeľne silnejšie. No a teraz k tomu najhlavnejšiemu, problém nastal vo chvíli, keď som chytil hriadeľ medzi prsty a udelil mu počiatočný impulz. Pri prudkom roztočení sa odstredivou silou niektorý magnet uvolnil a tým sa uvolnili aj všetky ostatné.

Pohľad na skazu ktorá nastala bol strašný, z magnetov zostali len črepiny pricapnuté na železá statora. Keby ma bolo napadlo každý magnet zabezpečiť aspoň klapkou sekundového lepidla sa to nemuselo stať ale nerátal som s takou odstredivou silou a tak sme došli o naše najlepšie, najsilnejšie magnety. Získal som ich vydolovaním z nejakého zahraničného krokového motorka alebo čo to bolo, a jediné čo o nich teraz už viem že boli veľmi krehké... Aby nedošlo k omylu, týmto nechcem povedať, že model bol funkčný aj keď nemôžem vylúčiť, že možno bol, neviem a možno sa k tomu ešte niekedy vrátim, v súčasnosti sa už dajú zohnať rôzne aj NIB magnety a videl som v jednom cenníku vhodné ... No vtedy pod dojmom tej hrôzy, vedomí si nemožnosti len tak ľahko získať nové magnety (jediný vtedy dostupný dodávateľ bol bývala Tesla Pramet Šumperk a ten nemal nič vhodné vo svojej ponuke) a súčasne po zverejnení druhej verzie MEGu J.L. Naudinom som sa začal intenzívne venovať tomu.

WUMa.


This page is copyright (c) 1996 - 2014

www.aufob.org

Komentáre

Žiadny komentár ešte nebol pridaný. Buďte prvý kto pridá komentár.

Pridať komentár

Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.

Hodnotenia

Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Zatial nikto neohodnotil tento príspevok.
Vygenerované za: 0,05 sekúnd
1,327,096 návštev