Prihlásenie

Meno

Heslo



Nie ste užívateľom?
Kliknite sem
a zaregistrujte sa.

Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.

Mailing list

Meniny


Dnes má sviatok

Nový Web ?

Potrebujete nový Web ?

Aj my bežíme pod nimi !!!

Dlhé roky a maximálna spokojnosť

Hierarchia článkov

Hlava I.



Hlava I.


Očné klamy.

Keďže zo všetkých zmyslov najviac sa spoliehame na zrak a najviac mu aj dôverujeme, začneme poukázaním na rôzne klamy ktoré nás stále sprevádzajú .

Veľmi bežný klam, ktorý si ani neuvedomíme je zdanlivý pohyb rôznych telies dostatočne od nás vzdialených. Teleso, napríklad hviezda alebo mesiac keď vidíme napríklad cez korunu stromu a pritom kráčame, tak sa nám zdá ako keby nás sprevádzalo. To znamená keď zastavíme my zastaví aj ono a keď sa pohneme pohne sa aj ono. Je to spôsobené princípom ako vnímame pohyb okolia. Porovnávame veľkosť, vzdialenosť od iných predmetov a podobne. V našom konkrétnom prípade vidíme objekt pod nejakým uhlom, ak sa prenesieme inam a vidíme ten objekt rovnako automatika nám podsúva predpoklad že objekt nás nasledoval. Zabúdame na takú drobnosť, že ak je objekt dostatočne od nás vzdialený, tak ho vidíme pod rovnakým uhlom z tohto miesta ako z miesta trebárs 100 metrov vzdialeného. Aspoň rozdiel je tak malý, že ho nemôžeme postrehnúť. Vyskúšajte si to funguje to spoľahlivo.

Ďalší bežný klam, je zdanlivo rozdielna veľkosť objektu ak ho vidíme vysoko na oblohe alebo nízko nad obzorom. Najčastejšie si to všimneme na našom mesiaci. Keď je vysoko zdá sa nám menší ako keď je nad obzorom. Je to opäť spôsobené porovnávaním malý mesiac oproti veľkému priestoru okolo sa zdá menší a nad obzorom pri zrovnaní so stromami, domami a podobne ktoré sú v porovnaní sním menšie sa zdá obrovský. Pričom presnými meraniami pomocou ďalekohľadu môžeme zistiť, že je presne rovnaký stále, len mi ho vnímame inak.

WUMa



This page is copyright (c) 1996-2014
www.aufob.org

Komentáre

#1 | Williamheaby dňa 06. december 2019 20:58
Çäĺńü őîđîřčĺ
http://kilabukateju.tk/sitemap.xml

Ŕ âŕě ăäĺ íđŕâčňń˙?

Pridať komentár

Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.

Hodnotenia

Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Zatial nikto neohodnotil tento príspevok.
Vygenerované za: 0,13 sekúnd
1,327,903 návštev